maandag 23 februari 2015

Safo Kanon giet de beton

Na 3 dagen beton maken met de hand (16m³) is ons gat eindelijk gevuld. Met andere woorden de fundering is af. Safo heeft goed en snel werk geleverd ( Hij had veel peper in zijn gat). We zijn zaterdag om kwart na 8 pas gestopt met werken. Toen zagen onze lassers niets meer en moesten ze wel stoppen. We kropen zeer vroeg doodmoe in ons bed.
 


De balken worden weggenomen als de beton voldoende hard is. Momenteel rust de ijzeren structuur op de balken. De draadstangen zijn hier aan opgehangen zodat we zeker zijn dat alles past. Als alles droog is kunnen er nog kruisen gelast worden in het onderste onderdeel en kunnen we beginnen met de montage. Normaal is de beton na 2-3 dagen voldoende hard om op te lopen maar het gaat nog enkele weken duren voor de blok helemaal uitgehard is. De hele blok beton weegt ongeveer 30 ton en biedt voldoende tegengewicht om de structuur recht te houden, zelfs bij een orkaan ( 12 Beaufort).

Gisteren zijn we nog wat gaan internetten in de Oasis om het thuisfront op de hoogte te houden. Daarna hebben we nog even genoten van de Senegalese zon en zijn we naar het verjaardagsfeestje van Assane en Ousseye vertrokken. Prachtig om te zien hoe zij zo jong al goed kunnen dansen! Na het eten van pizza met z'n allen, vertrokken we naar huis want vandaag moesten we weer aan de slag.

Vandaag werken de lassers gestaag door en hebben ze al bijna 5 stukken af. We hebben besloten om nog minstens een dag te wachten met het opbouwen van de toren. Zo heeft de beton de tijd om goed te drogen.
Djiby onze lasser kan niet wachten om aan de opbouw te beginnen. Hij heeft vroeger in de staalbouw gewerkt en zijn ervaring kan ons nog goed van pas komen. Hij wilt graag de plannen en afmetingen van de toren hebben, zo kan hij later nog torens bouwen voor andere mensen. We hebben hem beloofd om alles door te mailen en als alles af is gaan we voor hem een foto maken van hem en de hele toren die hij kan gebruiken om reclame te maken.

1 opmerking: